Vodič za opis proizvoda

Vodič za opis proizvoda
u 8 koraka

Za male i srednje poduzetnike koji se bave prodajom

preko web stranica i društvenih mreža.

Vodič za opis proizvoda u 8 koraka

Ako si vlasnik web stranice ili web shopa koji ti služi za prodaju proizvoda i usluga - ovo je najvažnija knjiga koju možeš imati. Evo i zašto.

 

Tu možeš pronaći 8 jasnih koraka za vrhunski opis proizvoda. Koji će te spasiti prilikom prodaje preko weba i društvenih mreža. Jer ćeš razumjeti točno što tvoj kupac treba. I on će zbog toga ostaviti svoj novac tebi barem jednom, vjerojatno i više puta.
 

 1. korak: Kreiranje ciljne grupe i profila kupca

 2. korak: Definiranje jedinstvene karakteristike proizvoda ili usluge

 3. korak: Pretvaranje tehničkih karakteristika u benefite za kupca

 4. korak: Izrada liste natuknica sa ključnim vrijednostima proizvoda ili usluge

 5. korak: Osmišljavanje jasnog i konkretnog poziva na akciju + primjeri koji se mogu koristiti odmah

 6. korak: Što svakako treba raditi + što treba izbjegavati

 7. korak: Šalabahter dobro korištenih riječi

 8. korak: Primjeri iz prakse

Ja sam Jelena. U vremenu formalnih tonova i kompliciranih rečenica, za tebe pišem jednostavan sadržaj, jasnim i konkretnim riječima.

2020. bila je godina u kojoj se svijet okrenuo naglavačke. A Hrvatsku je zadesila digitalizacija u najbržem mogućem obliku. Sa hrpom izazova koje je trebalo riješiti preko noći. Uz znanje koje je bilo šturo i nedostupno.

Kao i velik broj malih poduzetnika, ja sam na raspolaganje stavila svoju sposobnost pisanja - da bih svima onima koji su zbog lockdown-a bili prisiljeni prebaciti svoje poslovanje online - pomogla kreirati sadržaj koji će privući i zadržati kupca u novim, nestabilnim vremenima.

Napravila sam preko 50 analiza sadržaja web stranica. To znači da sam ručno prošla i pročitala svaku web stranicu malog poduzetnika koji se prijavio na ovu analizu - i analizirala sadržaj kataloga proizvoda, blog rubrike, postova na društvenim mrežama te newslettera kojeg bi slali svojim pretplatnicima. A za one koji nisu imali web stranicu nego su je tek pokretali, radila sam smjernice kako da to naprave najbolje što mogu.

 

 

 

 

 


Većina ljudi, malih poduzetnika i obrtnika koji su pokrenuli svoje web stranice, nisu imali znanje o tome kako napisati sadržaj na internetu, da bi on bio zanimljiv potencijalnom kupcu. 

Opisi proizvoda jednostavno su bili:

 • sklepani onako na brzinu kako je kome mozak dao, u vrijeme sto briga oko korone i održavanja vlastitog radnog mjesta

 • mix informacija dostupnih na internetu - preuzetih od dobavljača, u svađi da konkurencijskim tekstovima i nešto kreativnosti samog vlasnika tog biznisa.

 

 


Zaustavljanje gospodarstva, poslovanja i normalnog života zbog korone, … činilo se doslovno kao da smo bačeni u neke 'nove, snađi se druže situacije' - bez znanja kako da to napravimo sami, bez realne mogućnosti da platimo stručnjake.

Upravo zato sam došla na ideju, da ono što sam napisala mnogima kao smjernice, uz primjere koje sam vidjela i ispravljala iz prve ruke - ponudim tebi u formi vodiča koji će ti pomoći da barem opise proizvoda sam riješiš. I to sve koje imaš, središ po cijenu samo jednog teksta.

Svaki mali poduzetnik ili obrtnik ima minimalno 10 proizvoda ili usluga koje želi staviti na tržište. Ili ima 10 onih koje smatra najvažnijim. Izrada jednog opisa proizvoda košta 300 kn. 

To je minimum 3.000kn koje moraš iskeširati ako želiš biti konkurentan na tržištu, koje trenutno napadaju svi. I to samo za sadržaj. 

Set fotografija za 1 proizvod iznosi još barem toliko. A da ne pričamo koliko si se već rastegnuo za izradu weba, plaćanje oglasa na društvenim mrežama i troškove poslovanja koje si pod normalno imao i do sada. 

Dakle, sve je to skupa naraslo na jako puno novaca koje većina ljudi nije mogla ni imala otkud platiti. 


Zato, ovaj vodič možeš koristiti nebrojeno puta. Svaki puta iznova. Koliko god ti treba. I peglati, peglati i peglati dok ne budeš u potpunosti zadovoljan svim svojim opisima. 
Kad već ne možeš platiti profesionalca da piše umjesto tebe - sljedeće dovoljno dobro je da pišeš prema uputama profesionalca. 

Namjera mi je bila kreirati ovaj vodič sa konkretnim smjernicama za izradu opisa jer sam svjesna da možemo napraviti jako puno za sebe i svoj posao, samo kada nas ima tko uzeti za ruku i voditi - korak po korak do onoga što je dobro.

 

Svrha ovog vodiča je:

 • pomoći ti da prepoznaš koja je to namjera potencijalnog kupca, 

 • kako svoj proizvod prezentirati na način kako je kupcu zanimljivo, 

 • osvijestiti te o tome kako je na kupovnoj strani procesa te 

 • pokazati ti primjenu ovih koraka na stvarnim primjerima koji će donijeti konkretne rezultate


Vodič kreće u prodaju 12.12.2021. godine. Prvih 50 sa liste čekanja ostvaruje pravo na promo cijenu od 50 EURa. Prijava ne znači obavezu kupovine.