Roki, ovo su zlata vrijedni savjeti za webshop! Dobro ih zapamti!

Dok konkurencija zbraja redove i gleda od kud početi, ti sredi svoj web da bude hit. #KoronaFurajDalje

Web shop
Web shop je tvoja prilika da iz ovog vremena izvučeš najbolje za sebe i svoj posao

Sad već svi znaju da ulazimo u jedno od najizazovnijih vremena poslovanja. Korona nas je, više-manje, dočekala nespremne. Ali nas je i potaknula da se digitaliziramo vrlo brzo.


Ako nemaš web shop, ovo je tvoja prilika da ga napraviš što prije - iskoristi je!
Ako imaš web shop, sad trebaš potegnuti - napravi kvalitetan sadržaj koji će biti razumljiv potencijalnim kupcima + dobro se rangirati na tražilicama.


Zašto je web shop danas tražen koliko i rola wc papira na polici dućana?


Zato što nam je, draga Vlada, jasno dala do znanja da je ključ za bravu najbolja opcija. Barem dok traje ova Korona cirkusarija.


Znam da je činjenično stanje takvo, da 70% obrtnika i malih poduzetnika danas sjedi doma i pita se kako će zaraditi plaću i platiti troškove. Ne sljedeće godine, već ovog aprila, eventualno maja.


Nisam ovdje da popujem kakva je to bila odluka. Ne razmišljam uopće o tome jesu li nam zvijezde naklonjene, kakav horoskop proriče Baba Vanga i hoće li izolacija trajati 2 ili 22 mjeseca. Ja sam tu da okrenem stvari najbolje što mogu.Zato evo konkretnih savjeta za tvoj web shop


  1. Odaberi maksimalno 10 proizvoda za koje smatraš da su trenutno najtraženiji, najpotrebniji - ukratko, da su hit za ovo stanje stvari.

  2. Napravi opise za tih 10 proizvoda - imaj na umu da opis mora imati cca 300 riječi. Ni za živu glavu ga nemoj kopirati sa interneta, konkurenata, google translate-a, i slično. Radije ih piši iz duše, kao čovjek čovjeku. Ako ne znaš sam, javi se meni.

  3. Osmisli posebnu kategoriju za odabrane proizvode. Ovisno o tome je li riječ o hrani, kozmetici, zabavnim proizvodima i slično. U ovom trenutku dobro prolazi sve što ima prizvuk sigurnosti, imuniteta, anti-korone, zdravlja i slično. Imaj to na umu.

  4. Istakni rubriku odabranih proizvoda pri vrhu liste kategorija. Neka to bude upečatljivo, jasno vidljivo, istaknuto. Obavezno na glavnoj stranici.

  5. Cijenu / popust navedenih proizvoda, ostavljam tebi na izbor da li ćeš ili nećeš korigirati. Ali imam napomenu - popust u ovom trenutku zvuči solidarno sa situacijom.sadrzaj za web
10 proizvoda + 3 bloga + 2 newslettera + 1 društvena mreža = tvoja su vojska u borbi protiv Korona ludila


Kad smo riješili proizvode, idemo na blog


Napravi 3 blog teksta ⬇️


1️⃣ U prvom tekstu napiši svoj pogled na Korona-krizu. Budi čovjek. Svi smo u istom sosu. Tu spomeni da si napravio posebnu kategoriju proizvoda. Namijenjenu upravo da se tvoji kupci osjećaju bolje. Ponudi podršku za ljude koji kupuju od tebe. Napravi najbolje što možeš. Daj sve od sebe.


2️⃣ U drugom tekstu provedi kupce kroz određeni postupak (npr. narudžbu) ili dostavu. Navedi koje mjere si poduzeo kako bi spriječio širenje virusa. Ako imaš interne dostavljače - opiši što oni rade, da se tvoji kupci osjećaju sigurnije. Slika paketa, dostavljača ili procesa, pomaže da pojačaš dojam koji stvaraš.


3️⃣ U trećem tekstu poveži se sa kupcem na način da mu objasniš kako si krenuo, koliko truda ulažeš u posao. Prisjeti se dobrih stvari oko svoga posla - i podijeli to sa svojim kupcima. Ako je OPG, opiši kakav doprinos su imali tvoj djed ili otac u stvaranju ovog posla. Možda si krenuo zbog djece, pa navedi razloge koji su te inspirirali da stvaraš to što danas stvaraš. Ako ti ne ide pričanje priče, ispričaj mi svoju, ja ću je napisati za tebe.


Više nego ikada, tekstovi koje sada pišemo moraju biti emotivni, pozitivni i dati nadu u bolje sutra. Inače blogovi trebaju imati određeni broj riječi. Ti se usredotoči da pišeš iz duše. To su i tu su, sve riječi koje trebaš. Sada ne pišeš za tražilice, sada pišeš za ljude.


Šta ide dalje - kako do kupaca?


1. Newsletter


Ako imaš već listu newsletter pretplatnika, oformi #Korona newsletter. Šalji ga svim ljudima dobre volje, da misliš na njih u ovim teškim vremenima. Obrati im se sa nekoliko toplih riječi podrške. Ne moraš čak ni spominjati posebnu kategoriju proizvoda. Javi im se onako ljudski, bez želje da prodaješ.


Kroz tjedan dana, pošalji novi newsletter. U njemu spomeni proizvode koje si odabrao kako bi olakšao karantenu, koronu, izolaciju, cijelu ovu frku. U drugom newsletteru možeš staviti i link na jedan od tri bloga koja si napisao. Čak štoviše, poželjno je da staviš link na taj blog.


Ako ne znaš ili nisi nikada prije radio newsletter, tu sam pisala kako se to radi korak po korak - vjeruj mi, sve možeš sam.2. Društvene mreže

Na raspolaganju imaš Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube. Biraj onu mrežu koju poznaješ, na kojoj se osjećaš ugodno, na kojoj su tvoji kupci. Za početak.


Kreiraj sadržaj koji će ti pomoći da prikupiš e-mail adrese (potencijalnih) kupaca. Primjerice na web stranici složi landing page za prednarudžbe. Posebno ako se baviš prodajom voća, povrća, hrane i pića. Ovo može, zapravo, i za većinu drugih proizvoda. Ako ti treba ideja, slobodno me pingaj. Zatim link sa landing page-a web stranice zalijepi na društvenu mrežu koju si odlučio koristiti - i pozovi ljude da klikću. Pomaže da platiš oglase. Puno pomaže. Dolar - dolar, ako nemaš više.


Uvijek preporučam da narudžbe idu preko jednog kanala. Ako imaš web, najbolje web. Makar i u formi upita. Bit će ti lakše kontrolirati sve što pristigne. A zatim i isporučiti robu koja je naručena. Plus, ostaje ti kontakt od kupca, kojem se kasnije možeš obratiti putem newslettera. Proći će i Korona, misli na sutra ;) .


Ako nemaš web, nije ni to frka. Imam za tebe vodič, korak po korak. Sve možeš sam jer sam ga pisala za čistog početnika, bez ikakvog iskustva.


Za slučaj da negdje zašteka, tu sam. Javi se slobodno, bez ustručavanja. 

#KoronaFurajDalje


#KoronaFurajDalje moj je program pomoći za sve poduzetnike koji su pogođeni Korona krizom. Osmislila sam niz mjera koje se odnose na sadržaj za web. Od besplatnog savjetovanja, analize sadržaja, popusta za izradu sadržaja te uputa i savjeta koji se odnose na sadržajni marketing. Kategorija je dostupna na mojoj web stranici i stalno je nadopunjujem. Budi u toku i uzmi najbolje za sebe i svoj posao. Proći će i ovo ludilo. Budi mi dobro.


Pozdrav,

Jelena / Žena od sadržaja