Kako blog može da leti??

6 jasnih uputa za blog koji se sviđa čitateljima tvog weba, a da ni Google nije posve ljut na njega. Brzi vodič za one koji najviše vole pisati račune za klijente, a sve drugo im je tlaka.


Kad god čuješ nekog da ti kaže "Piši blog!", u glavu te opali pitanje "Ali kako" i 40 velikih upitnika. Zatim krene 295 razloga zašto to tebi ne ide.

Pazi sad 'vamo lutko, ovo je tako lako da bi pisac mogao postati sva'ko.Slika koja otvara ovu jaku pričicu

U vremenu kada svoj posao (a ni sebe) nemaš gdje izvesti. U vremenu kada radionice o pisanju za web iskaču, kao nekad Jadranka Kosor iz paštete. U vremenu kada su svi gurui svega i svačega. Puno se priča i kamuflira, a malo toga konkretizira - evo stiže jedna jednostavna lista. Usudim se reći, ovo je najbolji tutorijal - HIT vodič za blog i jedini koji ćeš ikad trebati. Piši blog da se sve praši. Da ga vole i kupci i čitatelji. I Googleti i konkurenti. I tvoji, a i tuđi. I nitko da ti stane na rep.

Iako si pod redovno eskivirao hrvatski u srednjoj školi. A od pisanja najviše voliš lupati cifre na račune i slati klijentima na plaćanje - posveti se blogu znalački, kao da si Miljenko Jergović, kao da si Istok Pavlović. Dobro ti sad možda ne znaš tko su ovi mudraci, al' reći ćemo kao Rocky 1, 2, 3, 4, 5 - i hit i legenda s područja pisanja i marketinga.Ti budi Roki, ja ću biti Istok Pavlović - a blog će biti žešći!

1. Piši blog tekst od 650 riječi - 1500 riječi


Najbolji tekstovi za čitanje, obradu teme i pozicioniranje na tražilicama - su oni preko 1.000 riječi. Nemoj sad frktati nosom, jer ide to i do 3 tisuće riječi. Da, tri.


No, najčešće se piše negdje oko 650 i 1500 riječi za jedan blog. To je cca 1 do 4 stranice teksta A4 formata. Malo tekst, malo slika i op evo te gotov blog.


Ova količina teksta daje ti priliku da se opustiš sa temom o kojoj pišeš. Da budeš umiljat i mio 'laf' koji žonglira riječima i uvlači se pod kožu svim namjernicima na tvom blogu. Da Mirku ponudiš konkretnu vrijednost u ne-napadnoj formi. Da upecaš Maju odmah u uvodu. I da zakucaš zaključak kojim ćeš oboriti Vesnu #pozvatijenaakciju.
2. Vizualno uredi tekst


Roki, slušaj me sad, ovo je jako bitno. Gledam, čitam, pratim šta se piše, kako se piše - zurkam u riječi ko u daždevnjak u sunce. Nema gore, slušaj dobro, nema gore nego kad vidim kobasicu mlakog teksta. On spoji 10 hiljada riječi bez razmaka. Ne vidim ni kraja ni predaha. Mrak mi padne na oči, zatvaram odmah.


Ništa da bi razlomio. Da bi makar jednu-dve reči podcrtao, podebljao. Neki smajlić, emotkić ubacio - k'o da čita te litanije brate rođeni !?


Zato, evo recepta da tekst bude uređen kao od Istoka (Pavlovića, jel!?) 😉
 1. Naslov

 2. Uvod

 3. Slika

 4. Podnaslov + 2-3 odlomka + Slika

 5. Podnaslov + 2-3 odlomka + Slika

 6. Podnaslov + 2-3 odlomka + Slika

 7. Završetak


Ponavljaj formu “Podnaslov + 2-3 odlomka + Slika” koliko god puta trebaš. Podnaslov treba ići na svakih 250-300 riječi. Program WordCounter je tvoj drug u brojanju riječi, ključnih riječi i riječi koje se ponavljaju.


Kod pisanja podnaslova i oblikovanja teksta bold isticanjima, razmišljaj kao o ključnim informacijama teksta. Ono što bi htio da Mirko zapamti čak i ako ne pročita cijeli tekst.


Možda ni Mirko ne zna šta radi kod tebe. Reci mu ti, zapali iskru odmah. Skuhaj ga dok još i ne zna gdje je i šta treba.Jel pratiš ti ovo Roki?

3. Pročisti poruku


Pored ovog gore, koji namata litanije u puste kobasice slova, dugačak mu tekst k'o od Zagreba do Metkovića - gori je onaj što piše, a ne zna ni kome ni zašto. Uzeo on da kucka slova, eto da se kucka. Čuo na webinaru da treba.


Zato, Roki moj, ti budi bolji od njega - imaj na umu što točno želiš da Mirko napravi nakon što pročita tekst koji si napisao.

 • Jel da razumije nešto komplicirano,

 • Ili da sazna informacije o nečemu novom, u što se ne razumije,

 • Možda da ga uputiš na rješenje,

 • I druge plemenite stvari jednog bloga.


Prođi korake svog Mirka, svoje Maje u stvarnom životu.

 • Što Mirko želi znati, a ne usudi se pitati?

 • Kakve odgovore Maja traži po forumima i portalima?

 • Šta se komentira na društvenim mrežama kod tebe ili tvog konkurentskog druga?

 • O čemu se priča na Instagram storijima?

 • Šta se to snima po JuTubovima i TikTokovima?


Ti si Roki moj, glava svog preduzeća. I bog i batina. Moraš biti prisutan, miša mu maloga. Trepni malo, osluhni uhom. Sve što čuješ, sve što vidiš - pretvori u odgovor.


Ponudi praktične + iskustvene + životne informacije - koliko otprilike traje jedan tvoj proizvod/usluga, što se može očekivati/kakvi ishodi, koje prilike propušta zato što se ne koristi baš isključivo tvoje stvari. Razumeš me Roki?

4. Oblikuj tekst


Jednom davno... počinju bajke kojem nikome nikad nisu nešto prodale. Pa ne pišemo mi blog jer su nam tako rekli na webinaru da treba. Već jer želimo da neki keš od Mirka krene prema nama.


Roki, raspali uvod specifičnom rečenicom. Prva rečenica prikuje. Otvara. Na nju sline zazubice pažnje. Neka bude upečatljiva. U drugom odlomku, u 2-5 rečenica objasni što donosi tekst. U ostatku teksta isporuči ono što si obećao.


Rečenice trebaju biti kratke. Većina zareza je prilika za točku. Rečenice koje imaju 2, 3, 4 zareza su preduge. I uglavnom “ubijaju” dinamiku. Zamorno ih je čitati. Budi Beg Roki. Nismo mi Jesenjin, Dostojevski - batali taj filozofski. Mi smo kao James Bond - odvažni, odlučni, osebujni.


Riječi "poveznice" također su prilika za točku. Kada u rečenici koristiš “ili”, “ali”, “a”, “još” i

tome slično - to je također prilika da odrežeš dužinu rečenice. I jednu duuuuuugu rečenicu zamijeni sa 2 ili 3 kratke rečenice.


Izbjegavaj pisanje u zagradama. To uvijek zvuči kao skrivena poruka. Plus dodatno produžuje rečenicu. Sve što pišeš u zagradi, stavi u običnu rečenicu. Ako je nešto bitno, možeš je urediti bold/italic opcijom.


Mačak, nemoj biti kao porezna opomena. Dok čovjek pročita kraj, početka se više ni ne sjeća. Krati, oblikuj, budi fin.Op, op ovo će da gori Roki moj!!!

5. Dodaj linkove u sve tekstove


Zarazi Mirka, Maju i sve njene frendice. Dobrim blogom, razumije se. Cijepi ih protiv dosade uobičajenih riječi. Povedi ih na nove stranice tvoje web prisutnosti. Proširi im horizonte tekstovima koje si već prije napisao, a tiču se i ove teme. Pokaži im kako to rade i drugi kvalitetni vođe poput tebe. Roki, linkaj kombinacije riječi. Umetni ga na 2+3+4 riječi. Možeš čak i na cijelu rečenicu. Budi odvažan, pokaži im rub na kojem živiš.


Izvedi svoje čitatelje na pravi put svoje web adrese. Tamo gdje postoje uzbudljivo napisani blogići. Gdje se redaju uspješnice tvoje profesionalnosti, tvog umjeća postojanja, tvoje predanosti. Poveži unutarnje linkove točno tvoje web stranice.


A šta je to unutarnji link, pitaš se jel? Jednostavno, tekst koji je već objavljen na tvojoj web stranici. Čitaj 'vamo dole:

 • Blog ili vijesti u rubrici "Novosti",

 • Link na uslugu koju spominješ, opisuješ ili se nadovezuješ u konkretnom blogu,

 • Lijepo opisan proces dostave,

 • Tvoj zadnji intervju u PR kutku tvoje stranice,

 • Konkretan tekst koji već postoji, a bitan je za ovo o čemu pišeš sada.


Ako stvarno hoćeš pokazati ovom 'napaČenom' narodu da si samouvjereni bog svoje industrije, neoborivi otac svoje struke, neokrunjeni kralj svoje tematike - posoli svoj blog i kojim vanjskim linkom:


Imaš znanje Roki, može ti se. Budi paun, pokaži svoje perje.Idemo jako Roki, svijet je tvoj! Razmaši se kao paun. Uklizi kao Fulir!


Ako si pravi hasler Roki moj, novi Stiv Džobs - evo jedan pro tip samo za hrabre lavove poput tebe


Na svaki svoj tekst stavi završetak. NEMOJ otići bez pozdrava. Nije to kultura. Osmisli dve tri rečenice. Ispeglaj svoje forice. Ubaci ih kao pozdrav za kraj. Kao Fulir poljubi ruku milostivom čitatelju. Podragaj tu rečenicu završnu. Ima je čak i Baka Prase, a gd'e neće takav gospodin kao ti.---


Ja sam Jelena. Prvo pero svoga preduzeća. U vremenu kompliciranih slova, mase webinara i tečajeva po samo 99 kuna - pišem jednostavan sadržaj zabavnim riječima. Cimni me ovdje ako želiš da i tvoj blog bude zabavan kao moj. Klikni me tu ako zatrebaš konzultaciju. Šeraj, Keraj za svoju bližu i daljnju rodbinu, prijatelje mile poduzetnike koji počinju i staru gardu šefova neslavnih web shopova. Ciao, zdravo do druge prilike.