Ima li koja tema za blog konkretno, zna li se šta?


Trubi se o njem' na sve strane - a šta, a gdje, di da nađem početak, odakle mi završetak? Nisi ti jedini, golube moj bijeli. Svaki mikro poduzetnik, a to smo danas svi - ima problem o tome šta pisati. I tu ulijećem ja 😁 ...


Nakon što sam uvod zamotala k'o debelu sarmu, sve sam ti rešila for free - evo o čemu da pišeš ti.

Dakle, preduzetniče moj najdraži, sokole moj vrijedni - pazi 'vamo sad ❗ Stižu ti, ni više ni manje nego konkretne sadržajne teme za tvoj obiteljski, kompanijski, mikro, makro ili kakav god već zeliš pisati - blog.9 strastvenih tema koje će eliminirati dosadu u blog rubrici

1️⃣ Prva tema


To je ona odakle si počeo - gdje si bio deves' prve, ili dvije i dvajs' prve. Sve ono što želiš nagurati u tekst "O nama". Evo prilike, nek bude tema prvog blog posta.


Upoznaj svekoliko pučanstvo zašto si baš ti taj čovek pravi. Odakle si krenuo, gdje si se našao, kroz šta si prošao... I druge životopisne stvari, tvoje osebujne osobnosti i karijernog puta.


Piši blog sa ovim prekokrasnim zanimljvostima. Za učinkovit tekst "O nama", vrijede neka druga pravila.


2️⃣ Tema nakon prve


Danas možeš naći 'lajf kauča' za bilo šta. ALI, kako konkretno prepoznati nešto od nečega - to je već malo teža stvar.


Kao cjepivo protiv korone, kao termin za zdravstveni pregled. Stiže, ali nikako nama. Zato primjerice, prva druga stvar neka bude - kako da tvoj kupac prepozna tvoj proizvod u gomili ostalih.


Pričamo opet, naravno, o konkretnim stvarima koje kupca zanimaju. Ne govorimo fancy riječima - kao nekad Ivo Sanader, kojeg pol Hrvatske ne razume ali koristi te neke velike riječi pa zvuči pametno.


Dakle, ako si mesnica:

 • kako prepoznati kvalitetan komad mesa,

 • šta znači t-bone, ribeye, i drugi fini komadi životinja,

 • čemu rare i medium rare,

 • kakve masnoće se koriste za pečenje,

 • gde su rasle i što su pasle tvoje svinjice i kravice ili tuđe svinjice i kravice čije meso prodaješ,

 • po kakvom polju su trčkarali pilići,

 • u kakvom moru su plivale ribice, itdDaj malo sočnosti, tečnosti ljudima kojima je vrh dostavna pizza, prepećeni pilić iz Konzuma ili polusiva junetina iz supermarketa.


Obrazuj malo ovaj napaćeni narod. Sve muževe koji su se našli doma i žele obradovati žene koje im kuhaju cijelog života. Za mlade parove koji tek kreću u kulinarske izazove. Za one kojima je dosta industrijske hrane i traže nove zdrave životne navike.
3️⃣ Tema treća kao treća sreća


Jedna vesela tema. Proljetna. Prozračna. Lepršava. A odgovara na ono čime se tvoj čitatelj bavi sada. Okreni se oko sebe Roki i pogledaj - što radi, čime se bavi, o čemu se interesira, što muči tvog kupca - u konkretnom sadašnjem vremenu. Inspiriraj se novom narudžbom koju si primio danas. Inspiriraj se telefonskim upitom. Glazbom sa radija, situacijom iz prometa - sitnica iz svakodnevnog života u danu tvog (potencijalnog) kupca.


Povedi se stanjem prosječnih kućanstava, uobičajenih gladnih usta. Ili, ako si baš stvarno opičeni specijalista pa imaš definirano neku posebnu grupu koju zovemo ciljna - usmjeri svoje blogove prema njima. Potakni im zazubice za svojim komadima mesa. Nek stoje u redu već sutra dan!


Ostanimo na primjeru mesnice. Restorani još uvijek glancaju tave. Kuhinje tek počinju flipati prve burgere, onako za goste na rezervacije i terase. Ovo je do sad bila dostava i toga nam je već pomalo dosta. Zato daj okreni neku sreću, reci pa ispeci - to jest, ti reci ja da ispečem.


Daj mi da doživim neko vrhunsko osjetilo okusa sama. Čak i ako imam dve lijeve i u životu nisam sarmu smotala. Znam da će se okretati okicama jer kakva je to poštena žena koja se još sarme nije ufatila.. al' jbg ima i takvih.


Od tave imam onu na vjenčani dar. Ništa Delimano ili Kokuz, Konkorz (!?) kak' ide onaj fency - nemam ni to. Na mojoj, teflon pomalo izgrebani - daj da hitim kakav komad mesa na tu - i da mi uspije, da ne zagori. Na vrh glave su mi se popele dostave, grillovi, sushiji, pizze, i hrenovke iz Konzuma. Danas bi ja malo bila 'Goli Kuhar'.

4️⃣ Nafurena tema


To je ona na koju će se svi naljutiti. Neka koja pika živac i kupcu i konkurenciji.


Tipa zašto je burek od sira - sirnica!? A burek od mesa jedini Bog Otac Kralj Svemira u kojem lijepo surađuju mali komadići mljevenog mesa i luka, i baš on zaslužuje tron ovog jela koji je vječna bitka svakog 'fejsbuk strućljaka i OMĆija' (obićnog malog ćovijeka).


To je ona koja će posvađati ustaše i partizane; sirnice i bureke; antikoronaše i prolockdownaše - sve krajnje skupine naše mile države i regije.


Ovima što kad je korona znaju da nije. I da nas 'bil gejc' truje. Mamama koje znaju da se dijete doji do prve godine VS ove koje daju zamjenicu. Tatama koji vole Alfu VS oni koji kažu 'beži brate od toga, više ću bit kod majstora neg doma'. Ili 'ma strujići su sranye, ja u svog golfa cvaju nalijem dizel i pun gas pičim dalje'. Dakle, ciljamo tip podjele koji već postoji i samo malo dolijemo ulje na vatru koja već gori.


To samo znači puno klikanja na tvome tekstu. Puno komentara. Neki su ljutiti. Neki hvalospjevni. Neki bi te prebili. Drugi bi te zagrlili. A sve to čini da te Bog Google više voli.


Čim izazivaš reakcije, plešeš po rubu pažnje - izazivaš adrenalin u glavne njuške. I to je to. To je ono što nama treba.

Inače plaćaš oglase da ti ljudi klikaju na stranice. A ovako ko Beg, odaberi jednu nafurenu temu - posvađaš one koji to jako vole i često rade (s tobom i bez tebe). I - evo te Googlu na vidiku, na obzoru, na širiku.


Sad su za tebe čuli i oni do kojih nikad ne bi došao. Samo je bitno da ti mirno rješavaš sve bezobrazne komentare - ipak smo tu zbog mesa. Šta zna tijesto jel burek ili sirnica, bitno je da se klopa.


Roki zasuči rukave! Pa ozbiljno i provocirano razbucaj malo mirne vode (ponovo). K'o pravi najbolje kobasice. Jesu li bolje roštiljke ili debrecinke, tanje ili deblje.


Bitno je samo da otvoriš temu na meč frontu. Da daš štofa dežurnim filozofima. Nek se klika, nek se čita.

5️⃣ Odskočna tema


Sad kad si upao u radar zbivanja - ponudi neki neviđeni savjet tvog poslovanja. Ona tajna koju i Stevo Karapanđa ljubomorno čuva.


U društvu, u regiji gde su dve babe iza štrikanih firangi najbolje nadzorne kamere koje svijet može imati - to je MUST. Tabloidi zarađuju gomile na novooktirvene tajne. Samo da je skandalozno, tek otkriveno.


Pa Roki ➡️ uzmi svoj komad kolača. Nemoj da se stidiš. Pokaži narodu kak' se dobro samelju čevapi. Kak' se napravi vrhunska smjesa za kobasice (ovo ti već ide u kombinaciju sa nafurenom temom). Kako se prepozna savršeno svježe kvalitetno meso. I na što treba posebno paziti - da se ne zaje... pri kupovini sirovine, koju za kilo platimo 200 i kusur malih slavuja.

6️⃣ Tema na koju odkidaš ti


To je ona tvoja, o kojoj trubiš ma gdje god se nađeš. I kumovima i rođacima. Slučajnim prolaznicima i redovitim mušterijama. Da moraju prstom pokazati stručnjaka, u moru drugih, to bi bio ti sokole moj sposobni.


To je ono sto imaš u malom prstu. Glavna misao koja te diže iz mrtvih. Prvo slovo na vrhu tvoga jezika. Nešto o čemu bi mogao pisati bez konca i kraja.


Ključni primjer je još uvijek mesnica, može? Pa u tom smislu - možda je do bitnosti daske na kojoj režeš svoje mesne specijalitete. Možda je do sočnog paca, zbog kojeg bi anđeli jeli mesiće sa ražnja. Možda je do noža ili položaja ruku, dok šniclu režeš tanku. Možda je do načina na koje si buđolu zavezao špagicama. Sve u svemu, tvoj fah Roki care.

7️⃣ Tema na koju odkidaju kupci


Ovo je jedna druga kategorija. To je ona tema koju kupci redovnjaci, kupci početnici, neki zalutali i oni entuzijastični - 'pretaču' po forumima, društvenim mrežama, i u 'face to face' razgovorima.


Drugim riječima, izgoreo Google koliko je jaka potraga za određenim ključnim riječima ➡️ koje onda postanu tema na koju kidaju kupci i njihova pažnja.


Dakle, malo guglaš, više slušaš - tko o čemu priča, što ga zanima i gdje traži svoja rješenja. Zatim uzmi pisalo u ruke i kreni sa tim u tančine.

 • Ako Mile pita koji dio mesa da baci na ražanj - ti na dugo i široko objašnjavaš zašto baš 'masni'.

 • Ako Milka pita od čega se pravi pita - Ti kažeš jel štruca ili burek - i daš joj par stručnih provjerenih savjeta, koje nije mogla naći ni za 100 godina guglanja.


Kužiš me Rok, jel da?


Jedan alat koji ti može pomoći sa ključnim riječima i tome koliko se o njima priča - Ubersuggest. Za kreiranje sadržaja gledaš da riječ ili skupina riječi, ima što veći opseg pretraživanja u jednom mjesecu (tzv. search volume). To znači da je tražena i da bi bilo lijepo oko nje napraviti sadržaj #blog.


8️⃣ Ono kaj su rekli na televiziji


Ključni izvor informacija - popularni tv show, serija koja se probija, naslovnica nekog časopisa, možda glazba, ... - ono šta je sad u žiži javnosti, a da se ti 'nakačiš'.


To su ti one teme, koje taj neki dan ili čak par dana za redom, ne silaze sa dnevnog reda.


Korona je malo passe već šta se tiče hajpa, ali cjepivo kida. Mamić koji se bakće sa sudovima i USBovima. Maja Šuput koja je rodila. Bili su tu Meghan i Harry kod Oprah... pa u tom smjeru dalje.


Ali, tu ima jedan jako veliki ALI. Ne kao kuća Roki. ALI je velik k'o Planeta Zemlja. Ako zaje*eš ton trenutnog hajpa, druže moj, žalosna ti majka. Tu nema boga koji bi ti pomogao. Ni Isus Krist, ni Allah, ni Hari Krišna - sve vjere skupa i zajedno.


ZNAČI - Jako je bitno prepoznati ton i biti u skladu s njim. Ne baš điber od čoveka. Ne pošto poto da se nakačiš na val. Osjetit će se to, a publika takve greške ne prašta.


Dobro korišten hajp - restoran Đurina hiža i promocija jela.
Loše korišten hajp - Doris Pinčić Rogoznica i usisivač za vrijeme potresa.
Dobar trend za nakačiti se - deda Toni i "Vjezbaj pi... ti ma...."
Loš trend za nakačiti se - smrt Milana Bandića.


Sve ovo zapravo ovisi o branši u kojoj jesi. Koliko iskreno komuniciraš sebe.

Evo ti filter da provjeriš ➡️ Prije nego ukliziš do kraja, zapitaj se ovo: Ako publika reagira krivo, mogu li se nositi sa kritikom (i lošom i dobrom)? "

❗️Kad kažem "nositi" mislim i na financijsku/biznis odgovornost i na moralnu odgovornost.


Ako možeš pružiti ugodan osjećaj - podršku, razumijevanje, provokaciju, da izazoveš preispitivanje većeg broja ljudi i osmjeh u konačnici - go for it 💪

Tjerati zahevanciju za smrt, politiku i vjeru tzv. cringe teme (koje su rubne ili mogu izazivati gađenje) - ne bi se kockala baš.

9️⃣ Tema sa puno riječi


Vodič. Opis procesa. Pojednostavljivanje kompliciranog. Ono k'o da imaš seosko kolinje od 3 prasca - mesa toliko da i sam ne znaš odakle bi krenuo. Takav je i ovaj tekst.


Hoćeš u detalje objasniti kako se pripremiti sa mesom za zimu. Nekad su se fakat radile svinjokolje, kobase, šunke, čvarci, hladetine i ostalo. Spremalo se za zimu.


Eh, pitaj danas čoveka od 20-30 godina kad je zadnji put vidio svinju ili kravu. Tog nema ni u zološkom vrtu. Zato ti namasti prste i objasni. Koje sve vrste mesa i koje količine treba imati preko zime, lockdowna i drugih važnih čudesa.


Tu još može proći i 'kako sastaviti platu hladnih narezaka' npr. za druženja do 10 osoba. Prijeti novi lockdown Roki. Ljudi će pronaći načine bez restorana. A i nisu možda više za dostave. Daj ih provedi jednostavno, kroz par vrsta narezaka + kolko koja glava može da smaže zalogaja. Plus-minus okvirna računica.


Ide ljeto, vrijeme roštilja i druga svečana veselja. ➡️ Koje mesine podnose kakve pripreme. Šta nikako ne bacati na grill, a šta svakako bacati na grill. Ili u lovački kotlić za šumska druženja. Bog zna 'oćemol' mi do mora.


Ju Roki, ideja ko u priči 😀
📝 Dobrom blogu nema kraja


 • Upitna tema, Neupitna tema, Odgovorna tema, Neodgovorna tema,

 • Kad će više prava tema,

 • Produhovljena tema,

 • Tematska tema tempiranog trenutka,

 • Ponestalo mi ideja tema,

 • Tema oko koje ćeš se sekirati,

 • Zarazna tema, Tema koja liječi,

 • Tema zbog koje je ljudima drago da tvoj blog postoji,

 • Još jedna tema o kojoj ti se ne da pisati,

 • Tema o kojoj nitko nikad nije pisao a možda nećeš ni ti,

 • Tema koju svi znaju a skoro nitko ne razumije,

 • Tema koju nitko ne razumije a svi se prave,

 • Tema oko koje će se svi poklati,

 • Tema o kojoj sigurno ništa niste znali a usudili ste se pisati,

 • Tema u kojoj se pravimo jako pametni,

 • Tema koju treba naglasiti,

 • Povjerljiva tema, Napumpama tema, Napucana tema,

 • Tema za hod po rubu živaca, Tema kakve nema,

 • I tako u nedogled ...


Ovo je u osnovi trebao biti tekst sa 50 tema - za svaki tjedan po jedan. Takve litanije ne čitaju ni oni sa "Čitaj knjigu". A kamoli tko drugi. Zato Roki, osmislila sam super rješenje - evo ti svih 50 tema za download for free ⬇️⬇️⬇️


Ideja imaš realno više nego želje za pisati. Ali ako si već uzeo zalet, nemoj se zaustavljati. Odaberi jednu od ovih svih. Ili odaberi sve njih i piši kao da ti je stalo.

Roki, sve sam ti omogućila. Nema više isprika. Samo jako, kidaj da se sve praši 💪
---


Ja sam Jelena. Pričam kako pišem. Pišem kako govorim. Zabavne blogove i malo drugačije tekstove. Ako ti se sviđa, klikni me ovdje.

Ako misliš da bi se nekom drugom moglo svidjeti ➡️ nemoj biti škrtica i šalji dalje! Budi mi dobro do mile volje 👋