Kako ja pišem blog postove za tebe?

Ako imaš namjeru dogovoriti suradnju sa mnom, ovaj tekst odgovara na sva osnovna pitanja koja se mogu pojaviti. U vremenu kada tek počinjemo komunikaciju i tehnički se još ne poznajemo, vjerujem da će ovaj tekst uštedjeti tvoje vrijeme.



Najčešće suradnju dogovaram za pisanje blog postova, tekstova za web, članaka za rubriku Novosti, Vijesti i tome slično. Iz tog razloga, zadržat ću se na primjeru blog teksta.

Evo o čemu vodim računa kada su u pitanju SEO pretpostavke teksta


Blog postovi koje ja pišem, prosječne su dužine 1000 riječi. Nije da se striktno držim tog broja, već često to bude i 1200-1500 riječi, ovisno o temi. Ova dužina zadovoljava normu dužine teksta po SEO preporuci. Rijetko kad je manje od 1000 riječi, ako jest to bude oko 900 riječi.

Svaki blog post ima naslov koji sadrži ključnu riječ/frazu. Tekst također ima i odgovarajuću zastupljenost ključne riječi/fraze. A neizbježan je i url, pogađaš već - sa ključnom riječi/frazom.


Ključna riječ/fraza se spominje u prvih 5 rečenica teksta, dakle u uvodu teksta.


Tekst se sastoji od nekoliko cjelina, najčešće 2-3. Svaka od tih cjelina odvojena je podnaslovom. Podnaslov uglavnom sadrži ključnu riječ/frazu.


Post je obogaćen unutarnjim i vanjskim linkovima. Koji su usko vezani sa konkretnom temom o kojoj pišem.


Prateće slike imaju opis i alt opis/tagove. Svaki tekst ima zaključak u kojem čitatelja poziva na određenu (dogovorenu) akciju.


Ako ja postavljam tekst u Wordpress ili Wix sučelje, onda uredim i odgovarajuće tagove za tekst. Osim toga, uz tekst ide i meta opis za Google - koji također sadrži ključnu riječ/frazu i odgovarajuću dužinu.



Proces po kojem ja radim izgleda ovako:

Imam običaj da prije službenog početka suradnje napišem probni tekst. Na taj način testiramo jesmo li kliknuli kao poslovni suradnici.


Prvo pošaljem upitnik da ustanovim što ti očekuješ od teksta.


Nakon toga, radim istraživanje teme o kojoj pišem:

 • Da li je pisano o tome,

 • Što je pisano,

 • Na koji način je pisano,

 • Kakva je pozicija konkurencije po pitanju istog te

 • Kakva su očekivanja interesne grupe.


Tek onda se hvatam pisanja.


Uz svaki napisani tekst, dolazi list o autorskim pravima. Tu je uređeno na koje sve načine ti dopuštam da koristiš tekst. Uvijek u svrhu za koju smo dogovorili.

Na primjer, za objavu na službenoj web stranici Naručitelja. Za promociju na društvenim mrežama i newsletteru Naručitelja. I tome slične svrhe.


Osim toga, svaki napisani tekst prati izvješće o tekstu. Ono uključuje - broj riječi, znakova, odlomaka, zastupljenost ključnih riječi, itd.


Po završetku pisanja probnog teksta, očekujem da prokomentiramo napisano:

 • Koliko smo se razumijeli,

 • Koliko tekst odgovara tvojim očekivanjima,

 • Što se treba ispraviti/popraviti te

 • Kako će izgledati suradnja dalje.

Zbog svega navedenog, probni tekst također naplaćujem prema redovnom cjeniku. Rok izrade probnog teksta je 5 do 7 radnih dana. Osim ako drugačije nisam spomenula.

Osobno smatram da prvo trebamo imati na umu krajnjeg čitatelja, a tek onda tražilice. Time ne poričem važnost tražilica za uspjeh određenog teksta ili tvrtke.

Posao se sastoji od niza raznih elemenata. Svi zajedno u određenoj harmoniji, proizvode neki uspjeh. Besmisleno je izvući jedan element iz konteksta biznisa i od njega samog za sebe, očekivati čudo. Nije Isus, ne radi sam od sebe.

Hoću reći - svaki posao zahtjeva promociju. Zahtjeva korektan odnos prema postojećim kupcima, potencijalnim kupcima i onima koji nisu ništa kupili. Zahtjeva dobar odnos u web trgovini ali i u fizičkoj trgovini. Harmonija - kada svi dijelovi biznisa dobro suraduju kao cjelina.


Suradnja


Ako suradnju dogovaramo na duže vrijeme - napravit ćemo ugovor. U njemu je opisan projekt, svi zahtjevi, rokovi, načini plaćanja i ostalo.

Pod dugoročnom suradnjom podrazumijevam točno određen broj tekstova u određenom vremenu. Primjer: X tekstova svaki mjesec.


Ako suradnju dogovaramo za povremeno pisanje (tu i tamo neki tekst), specifičnosti dogovora navodim na ponudi za plaćanje.

Izvršitelj sam ja, Jelena Kišiček. Račun izdaje tvrtka Veić-Kišiček j.d.o.o.

Prilikom sklapanja suradnje, potrebno je da budem upoznata sa tvojom marketing strategijom. Dakle:

 • Tko je ciljna grupa,

 • Koje su osnovne pretpostavke brenda,

 • Koji su ciljevi,

 • Gdje se nalazi konkurencija, i tako dalje.


To omogućava da tekstovi "pogode" točno tamo gdje trebaju, kada je u pitanju osoba kojoj se obraćamo.



Ali to nije sve!


Osim 'seta noževa' (dakle, pisanja bloga) sa svim osnovnim elementima koje sam gore navela, možemo dogovoriti da je u mojoj domeni sljedeće:

 • Popis tema o kojima ćemo pisati blog - u vremenu dok traje suradnja,

 • Vizuali koji prate pojedini tekst,

 • Prilagodba teksta za newsletter, PR te društvene mreže,

 • Postavljanje tekstova na platformu Wordpress, Wix i tome slično.

 • Druge stvari usko vezane uz suradnju, a koje tebi čine život lakšim.

Prilikom pisanja, obično za svoje klijente osmislim i sadržaj koji krajnji čitatelj, u okviru određene teme, može preuzeti. To su primjerice, bojanka za djecu, kratki vodič, check lista i tome slično. Dakle, imam na umu zadovoljstvo klijenta - tebe te zadovoljstvo tvojih čitatelja / tvojih klijenata.



Popust

Za suradnju (pisanje blogova) dogovorenu do 30. lipnja 2021. godine, odobravam popust 15%. Popust se odnosi na probni tekst, povremenu suradnju te dugoročnu suradnju.





Prije suradnje svakako preporučam da pročitaš tekst o tome tko sam ja. Vjerujem da je ovaj tekst dovoljan da prepoznaš jesam li ja osoba sa kojom želiš i trebaš dogovoriti suradnju ili ne.


Ako jesam, odlično krenimo još danas. Ako nisam, nema potrebe da se forsiramo - na ovom svijetu ima dovoljno ljudi, da svaki sebi pronađe ono što mu odgovara najbolje.

 

| POVEŽIMO SE: www.linkedin.com/in/jelenakisicek/

| TIPKAMO SE: kisicekjelena@gmail.com

| SVE ŠTO TREBAŠ ZNATI O SADRŽAJU: www.SlovoPoSlovo.com

| INSTAGRAM: @slovo_po_slovo

| 2021 PIŠE NOVE STRANICE, A TI? #KoronaFurajDalje mjere za poduzetnike