Koji je pravi sadržaj i odakle krenuti?

Stvaranje sadržaja, baš kao i svaki drugi posao ili zadatak, počinje prvim korakom. Prvim opisom. Prvim blogom. Prvom objavom.

Radni stol na kojem se nalazi planer, naočale, olovka i spajalice
Uredi opise proizvoda, napiši par blogova, pokreni društvene mreže.

Od kud da krenem, nisam ovo nikad radio?


O kvalitetnom sadržaju trubi se na veliko. Održavaju se radionice. Rade se seminari. Spominju se konferencije. Raspituju se suradnici. Nešto se pokušava riješiti unutar tvrtke. A za nešto se pokušava angažirati agencija ili kakav bolji freelancer. No, jedno je sigurno, "sadržaj" na velika vrata dolazi u Hrvatsku. Posebno onima koji rade webshop i svoju zaradu ostvaruju putem prodaje na internetu.


Priča o sadržaju dotakla je i tebe, čim si se našao ovdje. Skužio si da ima nešto u tome, čim svi bruje. Odlučio si da želiš biti bliži ljudima koji kupuju. I želiš da kupuju baš od tebe. Pr(a)vo pitanje je - od kud da krenem, nisam ovo nikad radio?

 

Ako se do sada nisi posvetio sadržaju svog online poslovanja, ovo trebaš napraviti:


1. Uredi opise u web shopu


Nema gore stvari za kupca, ako je opis proizvoda loš ili ne postoji. Nema. Bilo da prodaješ tehniku, odjeću, igračke, cipele, šta god. Ako imaš neke proizvode u web shopu - a imaš jer ti je to posao, to prodaješ, tako zarađuješ - i opis proizvoda je loš ili nikakav - kako da kupac kupi? Kako da stekne povjerenje u tvoj proizvod? Kako da ti ostavi svoj novac?Primjeri loših opisa proizvoda u web shopu:

❌ "Artikl dostupan"

❌ "Tigraste salonke" ❌ "Uložite u donje rublje i u svemu ćete dobro izgledati"

❌ "Kratka haljina"

❌ "LOGITECH Audio System 2.1 Z533 - EU - BLACK"Primjer dobrog opisa proizvoda u web shopu:


Opis proizvoda u web shopu
Primjer dobrog opisa proizvoda, ekstenzije.net

 

2. Napiši par blogova


Najbolji način za povezati se sa kupcima jest pisanje bloga. Većina webshopova ima rubriku "blog" ili "novosti" koja zjapi prazna. Ili postoji nekakvih par članaka - za koje je upitno da li bi se, prema svojoj svrsi, trebali tamo nalaziti. To je najčešća situacija. A "blog" / "novosti" je jedna vrlo korisna rubrika. Upravo blog, pratiteljima brenda pruža više informacija o samim artiklima u web shopu. Donosi im vrijednosti za koje (potencijalni) kupci možda ne znaju.Tvoj blog kupcu omogućava:

 • povezivanje sa brendom

 • postavljanje pitanja

 • komunikaciju oko prednosti korištenja određenih artikala

 • osjećaj da prodavač zaista prepoznaje situacije u kojima se kupac stvarno nalazi

 • rješenja koja će im probleme i olakšati/ukloniti

Primjer tema za web shop koji se bavi prodajom odjeće:

 • način održavanja odjeće obzirom na alergijske reakcije na određene materijale

 • o sastavu materijala te ponašanje odjevnog predmeta u određenim situacijama

 • stilski savjeti i druge temePrimjer tema za web shop koji se bavi prodajom tehničke robe:

 • predstavljanje pojedinog dijela asortimana (posebno brzi printeri, specifične kamere, drugačiji sustavi zvuka, itd)

 • detaljno objašnjenje neke od karakteristika (neuništivi usb stick, upravljanje na daljinu, jednostavno i lako korištenje u određenim situacijama, itd)

 • više informacija o instalaciji ili održavanju artikala (koje radnje poduzeti kako bi produžili vijek trajanja artikla, kako najučinkovitije koristiti uređaj da bi se u potpunosti zadovoljila njegova svrha, itd)Blog, u neku ruku pruža i odgovore na pitanja prije nego ih je kupac postavio. Odnosno daje informacije kako najbolje koristiti proizvode - da bi kupac ostvario maksimalni benefit.


Blog statistika
Prednosti pisanja bloga, Izvor: hostgator.com

 

3. Pokreni se na društvenim mrežama


Postoje razni načini vođenja društvenih mreža. Najbolji je, naravno, da se tome pristupa planski.


To znači da:

 • Postoji jedan planer u koji ćemo načelno zapisati što bi htjeli objaviti na određenoj društvenoj mreži, u određenom razdoblju.

 • Kako i kada ćemo napraviti te objave.

 • Što sa time želimo postići.


Ako vođenju poslu, klijentima i narudžbama pristupamo ozbiljno i planski, umjesto ad hoc i igrom slučaja, onda ćemo i društvene mreže voditi sukladno tome.


Primjer planskog vođenja društvenih mreža

 • ➡️ Recimo, u ovom mjesecu predstoji nam jedna akcija koju smo planirali da traje tjedan dana - stavimo u planer.

 • ➡️ Zatim, na mail je pristigla pohvala jedne klijentice kako je proizvod iz našeg web shopa baš pomogao da ostvario ono što je ona već dugo željela - stavimo u planer.

 • ➡️ Tu je i Dario iz skladišta koji se ovaj tjedan baš razbolio i dečki su pod većim opterećenjem nego inače - stavimo u planer da ćemo klijente obavijestiti o tome i zamoliti ih za strpljenje.

 • ➡️ Upravo se na Velesajmu održava jedan popularni sajam vezano uz našu branšu - stavimo i to u planer. I tako dalje i tako dalje.

Na taj način radimo temelj za određeno vrijeme i komunikaciju sa našim followerima na određenoj društvenoj mreži. I sve aktivnosti koje ćemo poduzeti u tom vremenu, oblikovat ćemo prema porukama koje želimo poslati.

Također, cijelo vrijeme ćemo osluškivati zajednicu. Mjerit ćemo doseg naših objava. Usporedit ćemo ga sa realnim stanjem u našim fizičkim poslovnicama. Mjerit ćemo uspjeh i zadovoljstvo. I konstantno se poboljšavati u odnosu sa kupcima.Muškarac i žena u trgovini
Zadovoljavajuća komunikacija na društvenim mrežama, Izvor: foxwebcreation.com

 

Jednu stvar želim da imaš na umu - ako je do sadržaja, sigurno ti mogu pomoći. Što da učinim danas, za tebe, tvoju tvrtku i brend? ➡️ Javi mi ovdje.